ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙAΜΟΝΗ ΣΑΣ
Σπήλαιο των Πελεκητών
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 5 χλμ
Το Σπήλαιο των Πελεκητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης, μήκους 310μ. Το μεγάλο του μέγεθος, η πλούσια διακόσμηση σταλακτιτών και σταλαγμιτών και οι θεαματικοί ογκόλιθοι καθιστούν αυτό το άγνωστο σπήλαιο μοναδικό στο νησί.
Το σπήλαιο των Πελεκητών βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται 5 χλμ. Βορειοανατολικά της Κάτω Ζάκρου, στη θέση Πελεκητά ή Συκιά. Για να φτάσετε στο σπήλαιο, πρέπει να περπατήσετε μία ώρα από την Κάτω Ζάκρο ή ένα τέταρτο από την θάλασσα.
Το σπήλαιο των Πελεκητών έχει τεράστιες αίθουσες, με πανύψηλους κίονες, ολισθηρούς ογκόλιθους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες και απότομες πλαγιές που δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα αμφιθέατρο. Η είσοδος είναι πολύ εντυπωσιακή. Στο τέλος της σπηλιάς υπάρχει μια μικρή λίμνη με νερό. Το συνολικό μήκος της σπηλιάς είναι 310 μέτρα σε ευθεία γραμμή και έχει έκταση 4,5 στρεμμάτων. Έχουν εντοπιστεί ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή στη Πελεκητά.
Μουσείο Νερού
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 30μ
Το Μουσείο Νερού στη Ζάκρο φιλοξενείται στους αναπαλαιωμένους νερόμυλους που τους δώρισαν οι ιδιοκτήτες τους το 1997.
Πρόκειται για ένα μουσείο που στοχεύει στη συγκέντρωση κάθε αντικειμένου ή άλλου υλικού σε σχέση με τη χρήση του νερού στο παρελθόν και επίσης να καταστήσει γνωστή τη σημασία του νερού και στις μέρες μας, αξιοποιώντας το σωστά, μέσω της ορθολογικής χρήσης του.
Το Μουσείο Νερού στη Ζάκρο λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, εκτός από τις Δευτέρες.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 200μ
Το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ζάκρου στεγάζεται περίπου 150 μέτρα από την πλατεία του χωριού, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κάτω Ζάκρο. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος του Φυσικού Πάρκου Σητείας. Μέσα από μικρές αναπαραστάσεις ενδιαιτημάτων, εκθεμάτων, ταριχευμένων ζώων, απολιθωμάτων και διγλωσσικων αφίσων, παρουσιάζονται μοναδικές πτυχές της τοπικής πανίδας, χλωρίδας και γεωλογίας.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να λάβουν ενημερωτικό υλικό ή να παρακολουθήσουν βίντεο από το Πάρκο Φύσης της Σητείας. Μπορούν επίσης να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα του Πάρκου και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO στο διαδίκτυο.
Το μουσείο είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ρασοτριβείο
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 20μ
Πρόκειται για το ανακαινισμένο ρασοτριβείο του Ροδονάκη. Τα ρασοτριβεία ήταν μικρά εργοστάσια επεξεργασίας μαλλιού.Η ανακαίνιση άρχισε το 1999 από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Σητείας σε συνεργασία με το Δήμο Ιτάνου.
Παραλίες Κάτω Ζάκρος
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 8.000μ
Οι τρεις παραλίες της Κάτω Ζάκρου με τα κρυστάλλινα νερά μερικές φορές καλύπτονται με πέτρες και μερικές φορές με λεπτή άμμο. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο απομονωμένα μέρη της νοτιοανατολικής Κρήτης που θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Στο μικρό λιμάνι της Κάτω Ζάκρου, μπορείτε επίσης να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας.
Φοινικόδασος Βάι
Απόσταση από τα Cretan Minoan Apartments 24χλμ
Το Βάι βρίσκεται 24χλμ. Βόρεια της Ζάκρου. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το μεγάλο φοινικόδασος πανω στην χερσόνησο. Ο φοινικόδασος είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με περίπου 5000 δέντρα.
Το υπέροχο αυτό φοινικόδασος εκτίνεται σε μια μεγάλη κοιλάδα που βρέχεται από τον τοπικό ποταμό εδώ και αιώνες. Μια εξωτική παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά σχηματίζεται δίπλα από το παραδισένιο δάσος, που θυμίζει τα θαλάσσια τοπία της Αφρικής και της Καραϊβικής.
Ολόκληρη η περιοχή ανήκει στην ισχυρή Μονή Τοπλού, η οποία είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην ανατολική Κρήτη. Το μοναστήρι του 15ου αιώνα χτίστηκε σαν φρούριο και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή βυζαντινών εικόνων.
Το Βάι είναι μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες στην Κρήτη που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη.
Νερόμυλοι
Οι μύλοι που έχουν αναστηλωθεί και έχουν διαμορφωθεί σε εκθεσιακούς χώρους είναι:
Ο μύλος της Μπριλάκαινας χτισμένος πριν το 1900. Δίπλα υπάρχει το ρασοτριβείο.
Ο μύλος του Ροδονοβαγγελή, χτισμένος πριν το 1900. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε μέχρι το 1955 ελαιοτριβείο (Φάμπρικα) που δούλευε με τη δύναμη του νερού.
Ο μύλος του Ξώπαπα, από τους παλαιότερος νερόμυλους.